Kişisel Bakım: Doğru/Yanlış.

kişisel-bakım

Kullandığımız kişisel bakım ürünleri sağlığımızı riske atıyor olabilir mi?

Yapılan araştırmalara göre kadınlar günde ortalama 12 tane kişisel bakım ürünü kullanıyor. Diş macunu, saç kremi, oje, parfüm gibi aklınıza gelen bütün ürünleri bu grupta görebilirsiniz. Peki etiketleri ne kadar okuyoruz/okuyabiliyoruz?

Eğer ürünlerde zararlı bir şey olsaydı devlet satışına izin vermezdi diye düşünüyor olabilirsiniz. Tam olarak böyle değil. Ürünün zararlı olup olmadığı ya da zararlı içerik kontrolü kısa zamanlı dönem için bakılabiliyor.Örneğin ciltte bir tahriş yapıyor mu gibi. Ancak uzun dönem etkilerine bakmak için ne yeterli vakit ne de iş gücü var. Yani ürünün satışa sunulmuş olması güvenli olduğu anlamına gelmiyor!

Saç Boyası ve Meme Kanseri

International Journal of Cancer  tarafından 03.12.2019 da bir çalışma yayımlanmış. Bu çalışmaya göre son 12 ay içerisinde saç boyasıyla saçlarını boyamış kadınların meme kanser riski boyamayanlara göre %9 daha fazla saptanmış. Araştırma belirli bir süre içinde kaç kullanım olduğunu belirtmiyor. Ancak şaşırtıcı olan kullanıcı Afro-Amerikan olduğunda riskin %45 artması.

Bazı saç bakım ürünlerinin içinde 5000 den fazla kimyasal var. Son bir kaç yıldır hormon dengemizi bozan ve kanser riskini arttıran belirli kimyasallar üzerinde daha çok bilinçlendik. Ama yine de uzun vadede karşımıza başka neler çıkabilir kestiremiyoruz. Örneğin saç düzleştirici ürünlerin riski iki katına çıkardığı gözlemlenmiş. Kesin sonuca bağlanması için daha çok sayıda ve detaylı araştırma yapılması gerekli ancak yapabileceğimiz bir şeyler de olmalı?

Hayatımızdaki kimyasalları azaltmak

Araştırın

Öncelikle etiket okumayı alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor. Paraben, SSL, alüminyum içermeyen ürünlere yönlenmeli ve piyasada böyle bir talep oluşturmalıyız. Müşteri olarak biz bu talebi oluşturursak üreticiler kendilerini buna göre revize etmek zorunda kalacak. Ayrıca www.ewg.org gibi kar amacı gütmeyen kurumlardan kullandığınız/ kullanmayı düşündüğünüz ürünlerin ne kada güvenli olduklarını öğrenebilirsiniz.

Şüpheci olun

Ürün iddialarına şüpheyle yaklaşın. Birçok şirket daha güvenli ürünler geliştirmek için meşru bir şekilde çalışıyor, ancak bazı üretici iddiaları halen şüpheli.Birçok şirket, bisfenol-A veya ftalatlar (endokrin bozucu olduğu bilinen kimyasallar, insan hormonlarını taklit eden veya baskılayan maddeler) gibi zararlı olarak vurgulanan kimyasalları kaldıracak. Ancak bu kimyasalları, aynı derecede sorunlu kimyasallarla değiştirebilirler. Yani, ürünler gerçekten daha güvenli değil ve bazı durumlarda orijinalinden daha kötü olabilir.

Tüketimi azaltın

Her kadın banyo raflarının, tuvalet masasının rengarenk şişeciklerle dolu olmasına bayılır. Ancak ne kadarına gerçekten ihtiyacımız var?

Doğallığı seçin

Mutfağınızdan birçok güzellik bakımı çıkabilir. Doğal cilt ve saç bakımı için tarifleri internette bulabilirsiniz. Ancak bazı “doğal” ürünlerin de sağlık riskleri getirebileceğini unutmayın. Örneğin, esans yağlar bir çok derde deva. Ancak bazı yağlar cildinizde tahriş ya da alerji yaratabilir.Büyük bir alanda kullanmadan önce mutlaka cildinizde küçük bir alanda deneyin.

Corona günlerinde bağışıklık sistemi çalışıyoruz, buradan buyrun.

Doğallıkla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir