Kolektif Ne Demektir?

Photo by Brodie Vissers from Burst

Kolektif beraber olma duygusunu içerir. Bir grubun aynı ilgi ve/veya amaç uğruna bir araya gelmesi demektir. Bu ilgi alanı dini, politik, felsefi, ekonomik, sosyal, sanatsal gibi bir çok ilgi alanından biri veya birkaçı hakkında olabilir.

Kolektif kavramı sosyolojik temelleri sebebiyle aslında bir çok kavrama ön ek olarak konumlandırılabilir. Yani kolektif tarım, tarım amacıyla bir araya gelmiş olan insanların ortak beklentilerine hizmet eden tarım demektir diyebiliriz. Bu kadar teorik açıklamadan sonra konumuza gelsek iyi olacak.

Kolektif Düşünce Ne Demektir?

“İnsan sosyal bir canlıdır” kalıbını hepimiz duymuşuzdur. Sosyal canlı olmanın en önemli özelliği kendi türünden başka canlılarla iletişim içinde olmaktır. Kolektif olarak hareket edebilen sosyal canlılar içlerinden herhangi birinin düşünebileceğinden daha büyük düşünceleri oluşturabilir ve daha hatasız tasarımlara sahip olabilirler. Kolektif düşünce, tek bir kişinin sahip olamayacağı veya olmakta zorlanacağı ama topluluk halinde oluşturulabilecek olan düşüncedir.

Fox adlı kişinin Pexels‘daki fotoğrafı

İnsanlığın bugün geldiği gelişmişlik noktasını da aslında bu ortak düşünebilme yeteneği oluşturmuştur. Bu yeteneğin yanında bireysel zekanın getirilerini görmezden gelemeyiz fakat (en azından benim kanaatimce) toplum zekası, her zaman daha büyük hareketleri tetiklemiştir.

Peki, her ortak düşünce ve zekayla yapılan her hareket doğru sonuçlar doğurdu mu?

Sanırım bu soruya evet diyemeyeceğiz. Teknolojinin yanlış kullanımı, yokluk, açlık ve sefalet içinde yaşayan milyarlarca insan varken az sayıdaki gelişmiş ülkelerin kaynaklarını israf etmesi ve hepsinden önemlisi doğaya verdiğimiz zarar, aslında yeterince zeki davranamadığımızın kanıtı.

Blogumuz Neden Var?

Türkçemiz’deki yakın karşılığı ortaklık, ortaklaşa yapılan veya müşterek (evet bu da Türkçe sayılmaz) anlamlarında olsa da biz kolektif kelimesini kendi özgün anlamı içerisinde düşünerek blogumuzu kurmayı kararlaştırdık. Blogumuzun amacı, yazabilmek ve tartışabilmek ve hep birlikte fikirleri iyileştirebilmek ve ileriye götürebilmek.

Kolektif zekanın ne olduğunu düşündüğümüzü ise diğer yazımızda anlattık: Buradan okuyabilirsiniz.

Şimdilik üç arkadaş yazıyor ve fikirlerimizi paylaşıyoruz ama herhangi bir konuda yazmak istiyorsanız sizi de bekleriz. Bize admin@kolektifzeka.com adresimizden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir