Çakra nedir?
Tam kelime anlamı “tekerlek” ya da “dönüş” olan çakra insan bedenindeki enerji merkezlerinin her birini ifade eder. Kelimenin kökeni Sanskritçedir.Çakralar, omurga boyunca (ana enerji kanalı şuşumna) yedi farklı noktada olduğu varsayılan merkezlerdir ve yedi çakranın hepsi vücuttaki çeşitli organlar ve hormon bezleriyle ilişkilidir. Çakralar, Qi veya prana olarak da bilinen yaşam enerjisini bedene dağıtmaktan sorumludur. Ruhsal, zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığı dengede tutar.
Çakralar nasıl çalışır?
İnternette kısa bir araştırmada genelde çakranın açık ya da kapalı olabileceği bilgisini görürsünüz. Benim kullanmayı sevdiğim terminoloji çakranın dengeli/fazla/az çalışması. Çakra az çalıştığında enerjinin bedene akışı kısıtlanır. Deepak Chopra bunu bir küvetin boşaltılması örneği ile anlatır. Eğer giderde çok fazla saç birikirse, küvet su dolacak, bu su durgunlaşacak ve sonunda bakteri ve küf büyüyecektir. Bedenlerimiz ve çakralarımızda da böyledir.
Çakranın dengeli çalışmasını sağlamak ne çok kolay ne çok zordur. Zihin, beden, ruh bağlantılı olduğu için, çakra meditasyonu yoluyla bir alandaki dengesizliğin farkında varmak, diğerlerini dengeye getirmeye yardımcı olacaktır.
7 ana çakra
Çakraları keşfederken, en baştan başlamanın enerji akışı için doğru bir sıralama olduğu düşünülür. Aşağıda, her bir çakranın, omurganın tabanından başlayıp yukarı doğru hareket eden bir listesini hazırladık. Listede çakranın adını, yerini, rengini ve işlevini görebiliriz.
Kök (1.) – Omurganın tabanı(kuyruk sokumu); kırmızı; hayatta kalma içgüdülerini, topraklamayı yönetir.
Sakral (2.) – Alt karın; portakal; cinsellik, sezgi, öz değer / saygıyı yönetir.
Solar Pleksus (Manipura) (3.) – Üst karın; Sarı; irade ve kimlik.
Kalp(Anahata) (4.) – Göğsün merkezi; yeşil; merhamet, maneviyatı yönetir.
Boğaz(Visshiddha) (5.) – Boğaz; mavi; iletişimi, duyguları yönetir.
Üçüncü Göz (Ajna) (6.) – İki kaşın ortası mor; rasyonellik, bilgelik, hayal gücünü yönetir.
Taç (Tepe/Sahashrara)(7.) – Başın üstü; indigo; İlahi Olanla bağlantıyı yönetir.
İlk üç çakra, fiziksel çakralardır. Kalp merkezinde, dördüncü çakra anahata, yedi çakranın ortasında yer alır; fiziksel alt çakraları ve ruhun üst çakralarını birleştirir. Dördüncü çakra da ruhsaldır, ancak bedenimiz, zihnimiz ve ruhumuz arasında bir köprü görevi görür.
Çakralarınızın hangilerinin dengesiz olduğunun farkında varmak onları hizalamanın anahtarıdır. Vücudumuz bir sarka. gibi denge ve dengesizlik arasında sürekli gidip gelir. Sürekli dengede kalmak amaç olsa da günümüz dünyasında bu çok mümkün görünmüyor. Ama bu bilgiyi hayatımız katmak ve üzerinde biraz çalışmaktan ne kaybederiz?
Sevgiler.