Doğru Nefes Teknikleri

doğru-nefes

Sadece doğru nefes almayı öğrenerek hayatınızda daha enerjik, sağlıklı, sakin ve mutlu bir size ve daha sağlıklı ilişkilere, daha az korkuya yer açabileceğinizi söylersek? Evet, belki sadece nefesi doğru kullanamadığımızdan uyku düzensizlikleri, sindirim problemleri, zihinsel yorgunluklar ve fiziksel rahatsızlıklar yaşıyor olabiliriz. Bu şikayetlerle doktora gittiğimizde belki bize “Doğru Nefes Alıyor musun?” diye sorulmuyor ama denemekten ne kaybederiz?

Doğru Nefes Almak

Aslında doğru nefes almak, sıfırdan öğrenilecek yepyeni bir teknik değil. Bu dünyaya geldiğimizde bildiğimiz, sonradan unuttuğumuz ve günlük hayatta bize sıkça hatırlatılmayan bir kavram.

İnsanların çoğu nefes alırken nefesini tutma, göğüs nefesi alma ya da çok nefes alma eğilimde. Bu tür nefes alışkanlıkları bedenin oksijensiz kalmasına, enerji düşüklüğüne ve stres seviyesinin artmasına neden olabiliyor.

Eğer dikkati nefese yönlendirip daha farkında nefes alırsak az çabayla nefes alışkanlığımızı yenileyebilir, hayat kalitemizi kolayca yükseltebiliriz.

Önce Yetersiz Nefesin Muhtemel Sonuçlarına Bakalım:

  • Dengesiz sinir sistemi
  • Yüksek kan basıncı
  • Düşük enerji
  • Stres seviyesinin yükselmesi
  • Uyku bozuklukları
  • Yeme bozuklukları
  • Düşük bağışıklık sistemi
  • Sindirim bozuklukları

Şunu hatırlamakta fayda var; insan bedenindeki her proses oksijene ihtiyaç duyar.(Beyin, kalp ve kaslar en çok oksijen kullanan birimlerdir)

Doğru Nefes için 5 Basamak

Günde farkında olmadan ortalama 25.000 defa nefes alırız. Aşağıdaki basit 5 basamak ile nefeslerimizi daha farkında ve sağlıklı hale getirebiliriz.

1-Burundan Nefes Almalıyız.

Bunu belki binlerce kez duydunuz ama konunun başlangıç ve belki de en önemli kısmı burası. Burnumuz bir arıtma bacası gibi, aldığımız her nefesi adeta rafine ediyor, ısıtıyor,nemlendiriyor ve zararlı şeylerin girmesini engelliyor.

Eğer ağızdan nefes alırsak ciğerlerimizi bir anda soğuk, kuru, bakteri ve virüs dolu havayla karşılaşıyor, ciğerlerimize ve kendimize neden bunu yapalım?

Burnunuzda anatomik bir bozukluk yoksa bir kaç gün deneyerek burundan nefes almaya kolaylıkla alışabilirsiniz. Önemli olan gün içerisinde kendinize ufak hatırlatmalar yapmak. İlk günden bu alışkanlığı kazanmayı beklemeyin, gerçekçi olun ve kendinize biraz süre verin.

(Yazarın notu: Yaklaşık 5 sene önce sinüzit ameliyatı geçirdim ve operasyon sırasında burun içi perdemi de düzelttiler. “Hayat kalitem yükseldi” cümlesini nasıl daha fazla doldurabilirim bilmiyorum. Meğer acı içinde yaşıyormuşum.

2. Diyafram (Karın) Nefesi Almalıyız.

Şimdi bir bakın, normalde dikkati yönlendirmeden nefes alırken göğüs bölgeniz mi karın bölgeniz mi şişiyor/ yükseliyor ilk? insanların çoğu göğüs nefesi alıyor. Bu tamamen yanlış değil ama bedenin nefesten daha fazla faydalanması için alınan nefesin büyük kısmının karna yönlenmesi gerekiyor. İnternette “Karın nefesi ” ile arama yapıp basit ve keyifli egzersizler bulabilirsiniz. Günde 3 dk ile başlamak ve düzenli devam etmek çok kısa sürede alışkanlık sağlar.

3-Rahat Nefes Almalıyız.

Artık görüyoruz ki beden bütünsel çalışıyor. Öfkelendiğinizde, heyecanlandığınızda hiç nefesinize dikkat ettiniz mi? Çok hızlı nefes alıp veririz bu durumlarda.Ama bu muhteşem sistem geriye dönük de işliyor! Yani nefesi sakinleştirip, rahat nefeslere döndüğünüzde beynimiz işlerin yolunda olduğunu düşünüp bütün bedene mu mesajı gönderiyor. Yani aslında bu kadar rahat, biraz dikkati nefese yönlendirmek ve nefesi sakinleştirmek.

4- Nefes Ritmik olmalı.

Yazının başında bahsettiğimiz gibi çoğumuz nefesi tutma ya da çok nefes alma eğiliminde. Maalesef bunu düzeltecek sihirli bir değnek yok.3 dk ile başlayacağımız pratiklerle nefesin doğal ritmini öğrenip ona alışabiliriz.

5-Doğru Nefes Sessiz Olmalı.

Nefes alırken kendinizi dinleyin. Anatomik bir aksaklık yoksa genelde ağızdan nefes almaya alışkın olan ya da burun temizleme alışkanlığı olmayan kişiler sesli nefes alıp verir. Doğru nefes sessiz ve rahattır.

Bu okuyup geçtiğiniz bir yazı olmasın, doğru nefesi hayatınıza katmaya niyet ve bıkmayacağınız bir pratik rutini oluşturmaya gayret edin. Bu kendinize verebileceğiniz en güzel hediyelerden biri olur. Buradan basit bir başlangıç yapabilirsiniz.

Başka bir hediye ise spor! Spor yaparken dikkat edilmesi gerekenlere de bir göz atın deriz.

Huzurla kalın.

“Doğru Nefes Teknikleri” hakkında 2 yorum

  1. Burnumda bir sorun var mı nasıl anlayabilirim? Nefes yetersizlikleri ve darlığı nasıldırlar, sebepleri, sonuçlar, beyne az oksijen gitmesinden beyinde nasıl etkileri olur, zeka daha mı yavaş gelişir?

    1. Burunda 3 tür sorun olabiliyormuş diye bir şey varmış sanırım, onlar(bütün sorunlar) nelerdir ve bütün bunların belirtileri nelerdir, ilk soruma ve buna acil cevaba ihtiyacım var, teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir