Eğer bu yazıyı okuyorsanız meditasyona başlama niyeti içinizde yer etmiş demektir, işte tam burada size güzel bir selam olsun. Çoğu insan meditasyona oturduğunda zihnini sakinleştiremediğinden, düşüncelerin normal zamandakinden çok daha yoğun bir şekilde zihnine saldırdığından yakınır. Bu aslında sevinilmesi gereken bir durum çünkü düşünce trafiğinizin artık farkındasınız demektir, bu ilk adımdır.Eğer bu yazıya rastgele geldiyseniz ve aslında meditasyon nedir bir bakayım derseniz buyrun buradan bir göz atın. Eski kaynaklarda binlerce metod olduğundan bahsedilir bu yazıda sizin için en bilinen meditasyon türleri derlendi.
Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Meditasyonu
Mindfulness kavramını Batı’ya anlatan John Kabat Zinn olsa da çıkış noktası her zamanki gibi Doğu’dur. Pratik şimdiki zamana odaklanarak ve dikkati kabul ile yükselen duygu, düşünce ve hislere yargısızca yönlendirmeyi amaçlar. Uygulama ilerledikçe farkındalık hali günlük hayata da yayılır, yürürken, yemek yaparken ya da duş alırken de bu farkındalık halini deneyimleyebilirsiniz. Bu hal içerisinde otomatik pilottan çıkıp dikkati yönlendirmenin getirdiği farkındalığı tadabilirsiniz.
İlk kez meditasyona başlayacaksanız bu sizin için uygun bir metod olabilir. Diğer stiller gibi fiziksel ve zihinsel yan etkilerini kısa sürede deneyimleyebilirsiniz.
Metta Meditasyonu
Şefkat, iyi niyet ve cömertlik olarak çevirebileceğimiz Metta kelimesinin kökeni Pali dilidir. Pratik empati kapasitesini arttırır, şefkat ile pozitif duyguların yükselmesine ve öz-kabule olanak sağlar. Bazı uygulayıcılar düzenli pratik sonrasında hayatlarını daha anlamlı bulduklarını iletmişler.
Eğer bazen kendinize ve başkalarına sert geldiğinizi hissediyorsanız ya da ilişkilerinizde farklı bir bakış açısına ihtiyacınız varsa bu pratik sizin için uygun olabilir. Meditasyon türleri arasından bu stil, uykusuzluk ve öfke problemleri için en çok tercih edilenlerden biri.
Mantra Meditasyonu
Sanskritçe olan Mantra’yı “Zihni boşaltmak” olarak çevirebiliriz. Hece, sözcük ve sözcük grupların melodiyle tekrarlanır(En bilinen örnek OM mantar). Zihne tekrarlaması için bir kelime verildiğinde, odaklanma daha kolay sağlanabilir. Ayrıca binlerce yıl öncesinden gelen bu ses ve kelimelerin insan bilincini yükselten bir titreşim taşıdığına inanılır. Yine de başlarken Sanskritçe bir kelime kullanmayı içiniz almıyorsa, kendiniz de bir mantra oluşturabilirsiniz.
Uygulamada uzun bir omurga ile oturup, zihninizden mantrayı sürekli tekrarlarsınız. Bazı pratiklerde sesli olarak da uygulanabilir. Nefes ile odaklanmayı zor buluyorsanız bu metod sizin için uygun olabilir. Bir kaç pratikten sonra deneyimi günlük hayatınıza alıp, trafikte, zorlu anlarda, konsantrasyonunuzu yükseltmek istediğinizde de bu yöntemden faydalabilirsiniz.
Chi Meditasyonu
Chi/Çi/Ki/Qui olarak karşınıza çıkabilecek kelime Çince’dir ve tüm yaradılışın özündeki yaşam enerjisini ifade eder. Yoga’da benzer karşılığı Prana’dır. Qigong adı altında binlerce tekniğe ulaşabilirsiniz. Oturarak ya da dinamik hareketlerde uygulanabilir. Eğer enerji bazlı bir çalışmanın hoşunuza gidebileceğini düşünüyorsanız bu pratik sizin için uygun olabilir. Fikir sahibi olmak isterseniz buradan bir pratiğe göz atabilirsiniz.
Sufi Meditasyonu
Türkçe karşılığı “Derin düşünme” olan meditasyonun tasavvufta tefekkür, murakabe, rabıta, zikir ve tesbih gibi birden fazla metodu mevcut. Diğer meditasyon türleri gibi bu ekolde de bir çok nefes tekniği bulabilirsiniz. Bazı diğer türlerin aksine, din kavramından bağımsız değildir, nihai amaç Allah’ı hatırlamak, kalbi allah ile doldurmak ve onunla birleşebilmektir.
Yönlendirmeli Meditasyonlar
Meditasyon türleri arasında ilk başlayanlar tarafından en çok tercih edilen stillerden biridir. Konu hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız sizin için uygun olabilir. Sesli ya da video kaynaklarından rehber eşliğinden uygulanır. Dikkatinizi yönlendirmekte zorlanıyorsanız sesli yönlendirmeler oldukça yardımcı olabilir. Alt kategori olarak beden taraması, görselleştirme, olumlama gibi bir çok yöntem içerir, internette az bir araştırma ile ilginizi çeken bir kaynağa kolayca ulaşabilirsiniz.
Bu yazıda yer veremediğimiz onlarca farklı meditasyon türü mevcut, biz en bilinenlere yer ver verebildik. Diğer yazılarda konuyu biraz daha açmak niyetiyle, huzurla kalın.