Daha sağlıklı olmak ve vücudumuzu biraz daha düzgün bir şekle kavuşturmak, kendimizi çevremizden izole ettiğimiz bu günlerde yapılabilecek en faydalı etkinliklerden biri. Spor yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar umarız size sağlıklı kalmanız için yardımcı olur.
Ne yaptığımızı bilmeden yapabileceğimiz her spora maksimum seviyede başlıyor olmak ise muhtemelen çoğumuzun yapacağı en büyük hata olacaktır.
Sporu bir anda en yüksek seviyede başlamamız gereken bir sprint koşusu yerine, her defasında yavaş yavaş tempomuzu artırmamız gereken bir maraton gibi görmeliyiz.
Spordan önce ısınmayı, spordan sonra esnemeyi unutmayın
Spor yapmak sakatlanma riskini de beraberinde getirir. Bu nedenle, ne zaman ve nerede spor yapacak olursanız olun, öncesinde ısınma hareketleri ile kaslarınızı ısıtmayı unutmayın. Bu sayede kaslarınızın ihtiyaç duyacağınız esnekliği geri kazanmasını sağlar ve aynı zamanda kan dolaşımınızı hızlandıracağınız için kaslarınızı daha bol oksijen ile beslemiş olursunuz.
Antrenman programınızı bitirdiğinizde ise, kaslarınız sıkılaşmış olacaktır. Vücudunuzun şimdi ihtiyaç duyduğu, 10 dakikalık bir esneme programı ile kaslarda biriken tansiyonu azaltmak için bir soğuma programı uygulamak. Kaslarınızı esneterek ve nabzınızı yavaş yavaş düşürerek, spor sonrasında hem vücudunuzun tekrar toparlamasını hızlandırabilir hem de daha ağrısız bir dinlenme periyoduna girebilirsiniz.
Spor programınızı kendi vücudunuza uygun belirleyin
Hepimizin vücudu ve spor geçmişi birbirinden farklıdır. Spora başlayacağımız zaman da vücudumuzun yapacağımız spordan maksimum faydayı elde edebilmesi için farklı programlar uygulamalıyız.
Çoğunlukla tavsiye edilen, spora yeni başlayacağınız dönemlerde 20-30 dakika arası ve düşük yoğunluklu antrenmanları haftada 3 gün yapmaktır. Bu tavsiyeyi de yine aynı şekilde vücudumuza göre kendimiz için şekillendirmemiz gerekir. Normalde spor geçmişi olmayan ve ortalama kilonun belki biraz üzerinde olan bir çoğumuz için bu yürüyüş programları ile spora başlamak demektir.
Eğer kronik bir sağlık sorununuz veya son zamanlarda yaşadığınız bir rahatsızlığınız varsa en doğrusu hastalık geçmişinizi bilen bir doktora danışarak spor programınızı şekillendirmenizdir.
Spor öncesi ve sonrasında yediklerinize dikkat edin

Sağlıklı spor yapabilmek için beslenmenize de dikkat etmelisiniz. Antrenman öncesinde çok dolu bir mideye sahip olmak antrenmanınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer ufak bir porsiyon yiyecekseniz spordan en azından bir saat önce, normal bir öğün yemek yiyecekseniz 2 saat önce yemeği sonlandırmak besinlerin sindirimi açısından daha sağlıklı olacaktır. Antrenman sonrasında ise yine aynı şekilde yoğun bir öğün yerine sporu destekleyebilecek hafif gıdalar tercih edilmelidir.
Aynı zamanda, yapacağınız antrenmanın amacına uygun içerikleri olan gıdaları tüketmek de sağlayacağınız faydayı artıracaktır. Kas hacmini artırma amaçlı sporlardan önce protein ağırlıklı beslenmek fayda sağlayacaktır. Unutulmaması gereken vücudumuzun proteine olduğu kadar yağ, karbonhidrat ve life de ihtiyaç duyduğudur. Dolayısıyla, tüketeceğimiz miktarları kendi ihtiyacımıza ve planımıza göre ayarlamalı ama temel gıdaları sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.
Tabi spordan önce ve sonra sıvı tüketimi de vücudumuzun su ve mineral kaybını telafi etmesi için oldukça önemlidir. Spor öncesi 2-3 bardak sonrası ise en az 1 bardak su tüketimi fayda sağlayacaktır. Su dışındaki içecekleri tüketmek isterseniz gazsız ve şekersiz içecekler ve mümkünse doğal içecekler tercihiniz olmalı.
Kendiniz için bir hedef belirleyin
Spor yaparken en çok zorlanılan zaman içinde spor yapmanın da anlamını yitirmesi ve sizin spor yapmak için fırsat bulmanızın zorlaşmasıdır. Bu sorunu aşmak için yapmanız gereken ise çok basit. Kendiniz için bir hedef belirlemelisiniz. Bu hedef direk vücut kitle indeksinizin gelmesini istediğiniz nokta olabileceği gibi belirli bir mesafeyi koşmak veya yüzmek istediğiniz süre de olabilir. Bir hedef belirlemek ve o hedefi yakalamak için günlük ve haftalık planlar yapmak sizin sporda devamlılığınızı sağlayabilmeniz için büyük önem taşıyacaktır.
Motivasyonunuzu koruyacağınız düzenlemelerden çekinmeyin
Spordan ve antrenmanlardan kopmamıza sebep olan bir diğer risk ise motivasyon kaybıdır. Spordan elde ettiğiniz kazanımlar hedefinize yaklaştıkça yavaşlayacak ve belki de ara ara gerilediğinizi hissedeceksiniz. Her antrenmanda aynı rutinleri uygulamak sizi spordan heyecan duymak yerine sıkılmaya itebilir. Rutinlerinizi değiştirmekten ve programınızı sürekli gözden geçirmekten çekinmeyin. Kimi zaman koştuğunuz parkuru değiştirmek, kimi zaman koşmak yerine bisiklete binmek veya belki de basketbol oynayarak ısınma rutininizi tamamlamak, tekrar heyecanla antrenmanınızı beklemenize destek olabilir.
Yukarıda yazdığımız 5 maddede spor için dikkat etmeniz gerekenleri listelemeye çalıştık. Unutmayın, sağlıklı bir hayat için spor her zaman sizinle olmalı. Umarız bu maddeler sizin de sporu hayatınızın bir parçası haline getirmenize destek olur.
Evde kalmamız gereken bugünlerde size antrenmanlara başlayabilmeniz için bir video da tavsiye edelim.
Ben meditasyon yapmaya başlamak istiyorum diyorsanız, sizi buraya alalım: http://www.kolektifzeka.com/2020/04/03/meditasyon-ne-demek/