Okurken yanında iyi gidebilir.
Şükretmek, dünyaya veya belirli kişilere karşı akan sıcak bir şükran duygusudur. Takdir edebilen kişi sahip olduğu şeylere şükran duyar. Bu duygu daha anlamlı bir hayatı beraberinde getirir çünkü her anın bütün hakikatini yakalamayı öğreniriz. Hayatımızdaki güzel şeyleri farkettikçe sahip olduklarımızın bir kısmının dışarıdan geldiğini anlarız. Bu sayede kendimizden daha büyük bir şeyle bağ kurmayı öğrenebiliriz; diğer insanlar, doğa, yüksel bilinç, Tanrı..Bu hal zorlama polyannacılıkla kendimizi her şeyin iyi ve harika olduğuna iknadan çok zamanımızı ve dikkatimizi takdir ettiğimiz şeylere yönlendirerek elde edilebilir.
Şükran duyduğumuzda nasıl hissederiz?
Vücutta sıcaklık, merkezlenme hissi, nefesin yavaşlaması, göğüs ve kalp bölgesinde ferahlık, kontrol edilemeyen gözyaşları veya otomatik bir gülümseme gibi hissedebilir.
Psikoloji çerçevesi ile baktığımızda şükran duygusu mutluluk kavramı ile tutarlı ve güçlü bir ilişki içindedir. Şükretmek insanlara pozitif duyguların ve keyif veren deneyimlerin deneyimlenmesinde, sağlığın iyileşmesinde, güç durumlarla başa çıkmakta ve güçlü ilişki bağları kurmakta yardımcı oluyor.
Kimimiz şükran duygusunu geçmişte(çocukluk anıları gibi), kimimiz şu anda(sahip olduklarımız için), kimimiz gelecekte(umut ve optimist bekleyiş) deneyimliyoruz.
Şükran duygusu üzerine araştırmalar
Kaliforniya Üniversitesinden psikolog Dr. Robert A. Emmons ve Miami Üniversitesinden Dr. Michael E. McCullough şükran duygusu üzerine bir araştırma yapıyor. Bu çalışmada bütün katılımcılardan belirli konu başlıkları üzerine bir iki cümle yazılması isteniyor.
- 1. grup: Hafta boyunca yaşadıkları olaylardan şükran duyduklarını seçip yazıyor.
- 2. grup:Hafta boyunca yaşadıkları olaylardan kendilerini irice ve mutsuz eden olayları seçip yazıyor.
- 3. grup: Hafta boyunca onları etkiyelen olayları yazıyor ancak pozitif ya da negatif yorumlarını katmadan.
On hafta sonunda 1. gruptakilerin hayatları hakkında daha pozitif duygulara sahip oldukları not ediliyor. Diğer gruptakilere nazaran daha fazla fiziksel aktivitede bulundukları, daha az doktora gittikleri gözlemleniyor.
Bir başka çalışmada şükran duygusunun ilişkiler üzerindeki etkisi araştırılmış. Partnerine şükran duygusunu ifade etmek için zaman ayıran kişilerin sadece diğer kişiye karşı daha olumlu hissettikleri değil, aynı zamanda ilişkileriyle ilgili endişelerini ifade etmede daha rahat hissettikleri gözlenlenmiş.
Elbette, bunun gibi çalışmalar neden ve sonuç ilişkisini net olarak kanıtlayamaz. Ancak bu konuda yayınlanan çalışmaların çoğu şükran ve bireyin genel iyilik hali arasındaki ilişkiyi desteklemektedir.
Şükran duygusunu beslemek için
Şükretmek, dikkati sahip olmadıklarımızdan ziyade sahip olduklarımıza yönlendirmektir. Belki İlk başta kendimizi rahat hissetmeyiz ancak hayattaki bir çok diğer konu gibi üzerinde çalıştıkça öğrenebiliriz.
Bir kaç basit çalışma nedir derseniz:
Basit bir teşekkür notu yazmak: Sevdiklerimize hayatımızda oldukları için duyduğumuz mutluluğu ve aslında onları ne kadar takdir ettiğimizi anlatmak için kelimelere dökmek sanıldığından çok daha etkilidir. Bizi besler, olayları başka bir bakış açısı ile görmemize yardımcı olur. Ayda bir böyle bir not yazmakla başlayabilirsiniz. Arada kendinize de böyle bir not yazın.
Fikren teşekkür etmek: Not yazmaya vaktim yok ya da saçma buldum derseniz, teşekkürünüzü zihinsel olarak da ifade edebilirsiniz. Sizin için anlamlı bir şey yapmış kişiyi zihninizde canlandırın ve ona teşekkür edin.
Günlük tutmak: Her gün çok kısa o gün başınıza gelen ve şükran duyduğunuz olayları yazın. Basit bir kaç cümle.
Dua etmek: Bir dine mensupsanız dua etmek şükran duygusunu besler ve geliştirir.
Meditasyon: Farkındalık meditasyonu, yargısızca şimdiki ana odaklanmayı içerir. İnsanlar genellikle bir kelimeye veya cümleye (“barış” gibi) odaklansa da, minnettar olduğunuz şeye (güneşin sıcaklığı, hoş bir ses, vb.) odaklanmak da mümkündür.
Şükranla.
Kaynak: https://www.health.harvard.edu