Yoga ya da meditasyon denildiğinde aklınıza direkt olarak ayakta ya da oturur pozisyonda uygulama fikri geliyor olabilir. Yoga Nidra (Uyku Yogası) bu noktada diğerlerinden ayrılan bir metod. Yatarak uygulanıyor ve herhangi bir konsantrasyon gerektirmiyor. Hatta ne kadar az odaklanırsanız o kadar iyi. 45 dakikalık bir uygulamanın 4-5 saatlik bir uykuya denk dinlenme sağlayabiliyor.
Yoga Nidra vize bilinçli gevşemeyi öğreten çok güçlü bir teknik. Swami Satyananda Saraswati tarafından 1950 lerde geliştirilen bu yöntemin temeli uyanıklık ve uyku arasında bir safhaya ulaşmaya dayanıyor. Bu safha beynin alfa ve beta dalgalarının kesiştiği bir nokta. Beynimiz uyanık halden uykuya geçerken beyin dalgaları da aktif beta (14-40 Hz)’dan önce düşüncesiz durum alfa (9-13 Hz)’ya oradan da derin uyku hali delta (1-3 Hz) ya geçiyor. Hipnozdan farklı olarak kişinin bilinci tamamen yerinde oluyor. Bunun yerine aktif/pasif arasında zihnin beklemede kaldığı bir çözünme hali yaşanıyor.
Uygulama sırasında bir rehber eşliğinde sesli olarak yönlendiriliyorsunuz. Yönlendirici bedenin neredeyse her bölümünü size hatırlatıyor. Dikkati bedende sürekli tekrar eden duyulara yönlendirdikçe bir süre sonra alışıyor ve bedendeki tüm duyumsamayı unutuyorsunuz . (Yoga’da pratyahara haline benzer bir durum).Bu unutma hali uygulayıcıya dikkati içeriye yönlendirme fırsatı sunuyor.
Araştırmalara Göre Yoga Nidra’nın Yararları
Üzerinde halen daha detaylı araştırma yapılması gerekse de ilk bulgular bile hayli ümit verici. Indian Journal of Physiology and Pharmacology ‘de yayınlanan makalelere göre Yoga Nidra kan basıncını dengelemede, kalp hızı dengesizliklerinde ve kadınlarda hormon dengesizliklerini düzenlemede yardımcı olabiliyor (Referans). Başka bir araştırmada 30 gün düzenli Yoga Uykusu pratiği yapan Tip-2 şeker hastalarının kanlarındaki glikoz seviyeside düşüş gözlenmiş.
Günümüzde halen Uyku Yogası ‘nın psikolojik yararları konusunda çalışmalar devam etmekte. Yine ilk bulgular TSSB (Travma sonrası stres bozukluğu) konusunda Yoga Nidra’ anın yardımcı olabileceği yönünde. Uykusuzluk ve uyku kalitesinin arttırılması için kolay uygulanabilen ve erişilebilen bir yöntem olarak öne çıkıyor.
Uygulama sırasında uyumak hiç bir problem yaratmasa da başlarken uyumamaya niyet ediliyor. Tamamen rahatlamış ama bilincini koruyan beyin ve beden insana farklı bir meditatif hal deneyimleme şansı sunuyor. Hipnoz halinden farklı olarak size rehberlik eden kişinin iradeniz ya da düşünceleriniz üzerinde hiç bir kontrolü yok. Kontrol tamamen sizde, istediğiniz zaman pratiği bırakabilir ya da ara verebilirsiniz.
Kulağıma hoş geldi, bir bakayım nedir bu derseniz buyrunuz.
Huzurla kalın.